sabato 23 febbraio 2008

Tagliatelle rustiche di borragine- Simple country borage tagliatelle

Well... I was wandering, maybe it is a silly question, if everyone knows borage... I find this vegetable really delicious, because of its flavour which enriches the stuffings. My grandma often made ravioli filled with a borage stuffing...I loved those ravioli... And the borage...well, she picked it up in her garden. In Italy borage often grows wild in gardens without sowing it!
Well, the other day I bought a bunch of borage at the market. I dreamt of my grandma's ravioli but I didn't have enough time to make such a hard work. So I made borage tagliatelle, really tasty anyway, my husband was delighted!
Ingredients:
a bunch of borage
500 g wheat flour
4 eggs
salt
butter, leaves of sage and Parmesan as seasoning
Some people boil the borage for some minutes first, then they strain, chop it, before adding it to the flour. In my opinion, in this way the borage looses some of its flavour.
So this is my way of making borage tagliatelle: Clean the borage (under fresh water but remember to dry it very well with a cloth) chop it finely and mix it with with flour, eggs and a pinch (or two) of salt. On your rolling board knead the dough for some minutes with energy.
Then take just a piece of dough and roll it out with a rolling pin (with this exercise you will be hungry soon!)When you've got a long and very thin stripe roll it up, then slice it with a knife (about 1,5 cm wide). Unroll the the slices and here you are your tagliatelle!
Fill a saucepan with fresh water and put it on the cooker. When the water boils add salt and put the tagliatelle into the saucepan. Mix gently with a fork. When the water starts boiling again, let the tagliatelle boil for at least five minutes.
In the meanwhile put some butter and some leaves of sage in a pan. The butter must melt without frying. Stir the tagliatelle and pour them in the pan. Mix gently then serve with some grated Parmesan.
Enjoy your meal!
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La borragine ha un sapore deciso, un gusto inconfondibile, la preferisco in assoluto agli spinaci nella preparazione di pasta fresca e ripieni. Quando sul mercato ne trovo un mazzetto non me lo lascio scappare. L'altro giorno l'ho appunto comprata con l'intento di preparare dei ravioli...arrivata a casa però mi son resa conto che non avrei avuto tempo per cimentarmi in tal lavorone, così ho ripiegato su qualcosa di più veloce!
Ingredienti:
un mazzetto di borragine
circa 500 g di farina (io ne uso una biologica macinata a pietra)
4 uova
sale
Pulire bene la borragine sotto l'acqua per eliminare terriccio. Per asciugarla bene la metto nela centrifuga per l'insalata. Successivamente la trito finissima (da cruda, per mantenerne l'ottimo sapore). Impasto poi insieme farina, uova e borragine con un poco di sale fino ad avere una pasta compatta. A seconda dell'umidità della borragine potrebbe essere necessaria altra farina, soprattutto quando si tira la sfoglia. Pur avendo la macchinetta per fare la sfoglia in questo caso preferisco stendere la pasta con il mattarello. Per quanto fine possa rimanere, la pasta sarà sempre un po' più spessina di quella ottenuta con la macchinetta e la borragine non colorerà uniformemente la pasta ma rimarrà visibile a pezzetti. Ogni sfoglia ottenuta la arrotolo e poi la taglio con un coltello per ottenere delle tagliatelle larghe circa 1,5 cm. L'aspetto rustico e casalingo è assicurato e il sapore sarà adeguatamente esaltato sia da un condimento semplice come burro e parmigiano che da un altrettanto semplice sughetto fatto con cipolla tritata, olio extra vergine, passato di pomodoro, una manciatina di pinoli, sale e una punta di zucchero.
Non per una cenetta raffinata ma una tavolata di amici, magari al ritorno da una scarpinata in montagna, apprezzerà sicuramente. Io francamente le adoro... buon appetito!

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